Вторник, 24 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
Фермер із Чернігівщини впевнений: біогаз – майбутнє енергетики

Фермер із Чернігівщини впевнений: біогаз – майбутнє енергетики


Голова фермерського господарства «Напорівське» з Чернігівського району Григорій Ткаченко підрахував, що, раціонально використавши відходи, які є на нашій землі, ми можемо повністю забезпечити себе енергоносіями, а власний газ експортувати. Головне – ухвалити політичне рішення, яке дало б поштовх альтернативі.

 

«Якби було політичне рішення, то наша енергетика була б досить привабливою, – міркує Григорій Ткаченко. – А доки ця сфера буде монополізованою, то не буде розвитку альтернативної енергетики».

Як приклад, фермер наводить досить потужний і перспективний напрямок – біогаз.

«Для сільського господарства – це необхідність, – каже він. – Я вивчав досвід Австрії, і там більшість установок орієнтована на силос, але практично дармовим продуктом є гній, якого у нас достатньо, бо ми маємо тваринництво. Можемо з нього отримувати газ, електроенергію, а на виході – органічне добриво. Таке господарство, як наше, може спокійно виробляти півтора мегавати електроенергії, але для цього потрібно спочатку інвестувати півтора мільйона доларів. Колись був період, коли на ввесь Чернігів давали півтора мегавати. Тобто це запас потужності, який може бути в нас реалізований, якщо на це буде політична воля».

Віталій Назаренко, фото автора


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/