Пятница, 27 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

На Чернігівщині вшанували справжніх героїв


Свобода329 січня 2015 року біля меморіялу «Пам'яті Героїв Крут» відбулося вшанування героїчного здвигу студентів, які 1918 року полягли поблизу залізничної станції «Крути». На пам'ятний захід прибули кілька тисяч українців — духовенство, учні та студенти з Чернігівщини ти ближніх областей, представники політичних партій та місцевої влади, небайдужі краяни. Традиційно у вшануваннях узяли участь активісти ВО «Свобода» на чолі з лідером об'єднання Олегом Тягнибоком та народним депутатом Юрієм Бубликом.

Захід розпочався покладанням квітів до підніжжя пам'ятного знака крутянцям, а також спільною молитвою за душі полеглих героїв. Цього ж дня заплановано покладання квітів до хреста на місці майбутнього пам'ятника героям Крут у Ніжині та тематичний круглий стіл у Крутах.

Виступаючи на пам'ятному вічі, промовці наголосили: у Крутах програла українська зброя, але переміг незламний український дух.

«Багато з тих, хто сьогодні воюють за українську державу на Сході, набиралися духу тут, схиляючи голову перед подвигом крутянців. Колись сюди приїздив Віктор Лавренчук із сусіднього Прилуцького району, який загинув у війні з московськими окупантами. Тоді українську незалежність виборювали крутянці, а нині — герої Небесної сотні та національно-визвольної війни з московськими окупантами. Тоді загарбувати нашу землю Лєнін присилав Муравйова. Так само Путін сьогодні присилає в Україну всіляку нечисть, найманців, свої регулярні війська. Путін — це сьогоднішній Лєнін. Він прагне понад усе продовжити кількасотлітню окупацію України. Тому ми повинні жорстко боротися з окупацією, протистояти їй у всьому.

Українська нація є єдиною і має такою залишатися, тим паче в умовах війни. Саме єдиною нацією ми здобудемо перемогу та будемо „без хлопа і без пана“ керувати у своєму домі. І пам'ять про героїв Крут, Небесної сотні та російсько-української війні житиме вічно у наших серцях», — наголосив у своєму виступі Олег Тягнибок.

Також виступив комбатант УПА Теодор Дячун. Він наголосив, що упівці надихалися у своїй боротьбі чином крутянців та зачитав Десять заповідей українського націоналіста.

Парламентар-свободівець Юрій Бублик, який є уповноваженим партії на Чернігівщині, зазначив: «Колись про подвиг крутянців влада мовчала, боячись віддавати належну шану українським звитяжцям. Нині ж ніхто не посміє заперечити їхнього героїчного чину. Настав час називати речі своїми іменами. Треба називати Росію окупантом, треба визнати УПА стороною, яка воювала у Другій світовій, а упівців — борцями за незалежність України. Історія — вимоглива вчителька. Тож помилки держави повторюватимуться доти, доки ми не навчимося їх виправляти».

Ольга МИНЕНОК


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/