Вторник, 24 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

Нормативно-фаховий лікбез для споживачів газу


З настанням опалювального сезону значно зростають суми в платіжках за газ. Дороговартісний енергоносій змушує споживачів рахувати кожну копійку, а якщо в квитанції приходять більші нарахування ніж очікувалося, споживач береться «шукати правди» в газовій компанії. Втім, такі «несподіванки», як правило, виникають через неуважність або необізнаність самих споживачів. Тож, що треба знати й робити, аби уникнути заборгованості та сплачувати лише за реально спожитий газ, ми розкажемо далі. 

Нормативний лікбез

Впродовж останніх півтора роки відбулися суттєві зміни в сфері надання послуг з газопостачання.  Насамперед, це продиктовано введенням в дію нового Закону України «Про ринок природного газу».

Численні нормативні акти, які вийшли «з під пера» Кабміну та НКРЕКП стосувалися договірних взаємовідносин надавачів послуг і споживачів, ціни на енергоносій, обсягів і норм споживання, порядку надання пільг та субсидій, коефіцієнтів для розрахунку норми газу на опалення приміщень для пільговиків та отримувачів субсидій, передачі показання лічильників, тощо.

Так, лише норми споживання газу без лічильників змінювались щонайменше тричі, порядок надання субсидій – 9 (!) разів, двічі переукладалися договори на постачання та розподіл природного газу. Окрім цього, ріст вартості газу з 1 грн до майже 6,9 грн, при проміжних цінах в 3,60 грн або 7,1 грн залежно від обсягів, створили неабиякий ажіотаж і заплутали споживачів. Зачасту люди не мали бажання або можливості вникати в нормативні тонкощі і продовжували оплачувати газ по-старому, а отримавши в платіжках борги, звинувачували в своїх бідах газівників.

Сподіваємося, що нижченаведена інформація стане споживачам газу в пригоді і застрахує від неочікуваних сум в рахунках за газ.

Скільки коштує газ?

Як вже відомо, Постановою від 27 квітня 2016 р. № 315 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 р. № 758», з 1 травня 2016 року для всіх побутових споживачів газу (незалежно від газових приладів у помешканні) Кабмін встановив єдину ціну на природний газ — 6,879 грн. за кубометр. Очікується, що на такому рівні ціна протримається до 31 березня 2017 року (включно). На ціну газу не впливають ані обсяги споживання, ані сезонність – вона однакова протягом всього року.

Особливості норм споживання газу

Пільговикам та отримувачам субсидій важливо знати, що початок і закінчення опалювального сезону 2016—2017 р.р., на відміну від минулорічного, встановлюється рішенням виконавчого органу сільської (селищної), міської або місцевої ради або місцевої держадміністрації. Тож пільговий обсяг газу за жовтень і квітень може відрізнятися від інших місяців опалювального сезону.

Нарахування по пільговим категоріям сільських пенсіонерів, педагогів, медиків, бібліотекарів  і т.і. дещо відрізняються від решти категорій. При опаленні газом житла пільгова норма дається лише на опалення, а газова плита або колонка не враховуються. Більш детально з цього питання можна проконсультуватися в місцевому управлінні соцзахисту.

Окрім цього, з 1 травня 2016 року соціальний норматив для індивідуального опалення зменшився із 7 до 5,5 куб. м на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць (в опалювальний період), а також переглянуто коригуючі коефіцієнти.

При застосуванні нових коефіцієнтів і нормативів отримаємо наступні розрахунки:

1.      5,5 м куб ×1,134 = 6,237 м куб (де 1,134 коригуючий коефіцієнт для 1-2 поверхових будівель). Тобто, соціальна норма газу для 1 або 2-поверхівок складає 6,237 м куб на 1 м кв опалювальної площі.

2.      5,5 x 0,661 = 3,635 м куб (де 0,661 коригуючий коефіцієнт для 3 і більше поверхових будівель). Тобто, соціальна норма газу для 3-ьох і більше поверхових будівель – 3,635 м куб на 1 м кв опалювальної площі.

Соціальні норми споживання газу на приготування їжі та підігрів води встановлені такі самі, як для оплати газу, спожитого помешканнями без лічильників, і складають:

Вид споживання природного газу

Одиниця виміру

Норми споживання

З 01.02.2016 р.

Плита газова за наявності централізованого гарячого водопостачання

куб. м на людину в місяць

4,4

Плита газова у разі відсутності централізованого гарячого водопостачання

куб. м на людину в місяць

7,1

Плита газова та водонагрівач

куб. м на людину в місяць

14

 За такими ж нормами виставляються платежі для всіх домогосподарств без приладів обліку.

Треба зазначити, що наявність електричного бойлера не звільняє споживачів від нарахувань за підігрів гарячої води. Існуюча нормативна база зобов`язує газовиків виставляти рахунки на 7,1 кубометрів газу на особу за відповідний період відсутності централізованого гарячого водопостачання. Так само не вливає на зменшення норми встановлення електричної духової шафи.

Передавати показання лічильника – обов`язок споживача

Згідно нового Кодексу газорозподільних систем, затвердженого Постановою НКРЕКП № 2494 від 30.09.2015 р., споживач зобов`язаний щомісяця, станом на 1-ше число, самостійно фіксувати показання приладу обліку газу і надавати інформацію «Чернігівгазу». Показання лічильників приймаються з 1-го по 5 число (включно) кожного місяця. Варто зазначити, що за новими правилами, контролер зобов`язаний знімати контрольні показання лічильника газу лише раз на півроку.

На сьогодні споживачі газу мають можливість передати показання декількома способами, в тому числі і дистанційними, що значно полегшує і прискорює обмін даними.

§   Через Особистий кабінет на сайті 104.ua. Для цього треба зареєструватися або увійти до кабінету, якщо Ви вже зареєстровані;

§  зателефонувати до Контакт-центру за номерами (0462) 61-62-04, (0462) 61-63-04 або (067) 65 64 104 (слідуючи голосовим підказкам, в тоновому режимі набрати цифру «2»). Для мешканців районів області код для дозвону зі стаціонарних телефонів (022), код (0462) — для дзвінків з мобільного телефону;

§  СМС–повідомленням на короткий номер 7104 ( в форматі: ХХХХХХХХХХ — 10 цифр особового рахунку, ХХХХХ — показання лічильника (до 5 цифр). Між особовим рахунком і показаннями лічильника має бути пробіл.

§  електронною поштою contact@cn.104.ua;

§  особисто на прийомі у оператора з 30-го числа поточного місяця по 3-тє число (включно) місяця наступного за розрахунковим.

УВАГА! Не отримавши вчасно фактичні показання вашого лічильника, обсяги спожитого вами природного газу розраховує газорозподільне підприємство!

Особливо важливу роль відіграють показання в перехідний період, коли змінюється ціна на газ. Якщо споживач не встиг до 5-го числа передати дані лічильника, нарахування від попереднього фактичного показання лічильника здійснюються за новою ціною.

Що важливо знати

Нині для побутових споживачів газу в Чернігівській області працюють дві газові компанії:

ТОВ «Чернігівгаз Збут» — постачальник газу зі спецобов`язками, якого призначила держава (!). Саме від цієї компанії побутовим споживачам приходять платіжки. До її компетенції також входить нарахування пільг.

ПАТ «Чернігівгаз» — газорозподільна компанія, якій залишилась функція розподілу, обліку газу та експлуатації газових мереж.

В 2016 році газові компанії почали вести обслуговування клієнтів за новим форматом. Наразі в Чернігові та Прилуках споживачі газу можуть отримати увесь спектр послуг і консультацій щодо питань з газопостачання в одному приміщенні — Центрі обслуговування клієнтів. 27 грудня 2016 року планується відкриття подібного центру в Ніжині за адресою вул. Воздвиженська, 4.

Наша публікація роз`яснила лише деякі особливості нарахувань за газ. Більше корисної та актуальної інформації можна знайти на сайтах газових компаній. Отримати фахову консультацію також можна за телефонами контакт-центру (0462) 61-62-04, (0462) 61-63-04 або (067) 65 64 104 або через особистий кабінет на сайті 104.ua.

Підготувала Наталія СВИРИДЕНКО


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/