Вторник, 30 апреля 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

Як масово розстрілювали в`язнів в урочищі Сандармох


27 жовтня – 4 листопада в Карелії, в урочищі Сандармох, відбувся перший і найбільш масовий розстріл в’язнів Соловецького табору особливого призначення, загинуло 1111 осіб.

Лісове урочище Сандармох знаходиться за 19 кілометрів від міста Медвеж’єгорськ. Воно стало спеціальною територією, яку органи НКВС СРСР використовували для масових страт. Наприкінці 1930-х тут розстріляно майже 10 тисяч осіб – спецпоселенців, в’язнів із Біломорсько-Балтійського каналу та Соловецьких таборів. Усього виявлено 236 розстрільних ям.

Наприкінці жовтня 1937-го Сандармох став місцем страти соловецького тюремного етапу, в якому перебували відомі діячі культури, науки, священство, технічна інтелігенція.

Як встановив російських дослідник Олександр Черкасов, смертників «готували» до страти в трьох кімнатах бараку в Медвежій Горі. В першій – звіряли прізвище і роздягали, в другій – зв’язували, в третій – лупили по голові дерев’яною «колотушкою», аби людина втратила свідомість. Далі вантажили на машини і по 40 душ перевозили в Сандармох. Напівживих людей скидали до великих ям, а член розстрільної бригади Михайло Матвєєв особисто стріляв кожному в голову. Так за кілька днів загинули 1111 соловецьких в’язнів (ще один помер до екзекуції), серед них – провідні українські митці Микола Зеров, Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер’ян Підмогильний, Валер’ян Поліщук, Павло Пилипович, а також вчені, політичні та державні діячі (Володимир Чехівський, Степан Рудницький, Матвій Яворський та інші).

Кат Михайло Матвєєв. Фото: www.radiosvoboda.org

Кат Михайло Матвєєв. Фото: www.radiosvoboda.org

Всього наприкінці 1930-х відбулося три масових розстріли соловецьких арештантів.

В грудні 1937 – січні 1938 рр. було розстріляно ще 509 смертників, імовірно – на Ржевському полігоні Ленінградської області.

Пам’ятний знак в урочищі Сандармох. Фото: maxpark.com

Пам’ятний знак в урочищі Сандармох. Фото: maxpark.com

198 осіб, у більшості українців, розстріляно 17 лютого 1938 р. Місце розстрілу невідоме, дослідники вважають, що злочин був вчинений безпосередньо на території Соловецького архіпелагу.

Місце масових злочинів в урочищі Сандармох довгий час приховувалося, його виявили лише в 1997-му.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

На першому фото: Пам’ятний знак в урочищі Сандармох. Фото: medgora-rayon.ru


Обсуждение: 2 коментарі
  1. Igor:

    Что курил автор когда писал название статьи?

    Ответить
  2. Ми вже зв'язувалися з адміністрацією соціального порталу (Фейзбук), аби автоматично не виставлялися ілюстрації до текстівок. Ми не маємо відношення до автоматичної появи тих ілюстрацій. Так що наживи тут абсолютно — жодної.

    Ответить

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/