Понедельник, 23 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
Архітектору завжди болить, коли історична будівля в занепаді

Архітектору завжди болить, коли історична будівля в занепаді


З душевним щемом знайомилася столична архітекторка Оксана Хорошавіна з палацом родини Катериничів, що зберігся на території Бобровиці Чернігівської області, але в неналежному стані. Проте такий вигляд історичної споруди не розчарував архітекторку з талантом художниці. Навпаки, вона сама зізналася, що в цю споруду закохалася з першого погляду. Вона добре знає, скільки зусиль потрібно для того, щоб створити подібний будинок. Свого часу його побудували великі майстри, але господарів давно вже немає на цьому світі, за довгі роки занепав і палац. І це – за якихось сім кілометрів від її рідного села Браниця, де вона проводить багато літніх днів у сільському маєтку, який отримали із сестрою у спадок від бабусі Надії Лазарівни Король.

Біля унікального витвору будівельного мистецтва

Відразу визрів план врятувати споруду від занепаду і привести її до стану гідного об'єкта туризму, місця для дозвілля, центру творчих студій. Ці наміри теж настільки припали до душі, що ініціаторка відтворення Палацу не стала чекати європейських грантових грошей, а включилася з групою місцевих доброчинців на чолі з керівництвом міськради скликати толоку, аби очистити Палац від сміття і зробити перший косметичний ремонт найбільш обрушених стін. Результати толоки надихнули архітекторку на більш серйозні плани з відродження Палацу Катериничів.

Є що обговорити

На відкритті своєї художньої виставки вона наголосила, що якби сама бралася за цей проект, то це могло б залишитися її гарною мрією. Проте першою радістю була та, що керівництво й актив громади, як і вона, серйозно полюбили цю історичну споруду й активно включилися у її відродження.

– Я багато подорожую і бачу, як в маленьких містечках Європи громади з допомогою влади, а не влада окремо, опікуються своїми пам’ятками, доглядають та пишаються ними, – написала на сторінці «Палац родини Катериничів» Оксана Хорошавіна. Також відзвітувала перед земляками, що вже встигла зробити для реалізації задуманого проекту.

На волонтерських засадах розробила концепцію відновлення Палацу родини Катериничів з втіленням його до життя громади, ініціативу підтримала адміністрація м. Бобровиця в особі Петренко Юлії та Луценко Людмили. Створила сторінку «Палац родини Катериничів» для популяризації та інформування про Палац, брала участь в радіоефірі чернігівського «Суспільного», де говорили про архітектурну спадщину Чернігівщини.

У палаці

Допомагає також в оформленні експозиції. Зараз багато країн допомагають Україні не тільки зброєю – є й програми допомоги у відновленні спадщини. Програма u-re-herit створена спілками архітекторів Литви та Швеції при підтримці Національної Спілки архітекторів України. Організували курс CPD Ukraine, в який було запрошено архітекторів з пілотними проектами з відновлення спадщини з усієї України. Серед 43 кандидатів було відібрано 12 проектів, в які потрапив проект відновлення Палацу родини Катериничів.

Ремонт палацу

Пані Оксана задоволена, що в Бобровиці багато проявилося небайдужих до долі цієї культурної спадщини. Назвала й берегиню садиби Світлану Лук’яненко. Нові небайдужі з’являються на толоках, багато їх прийшло й на відкриття виставки картин архітектора-художниці Оксани Хорошавіної. І вона, й представники міської ради щиро дякували високим гостям: Президенту Національної Спілки архітекторів України, кандидату архітектури, заслуженому архітектору, лауреату Державної премії України в галузі архітектури Олександру Чижевському і віце-президенту спілки архітекторів Олені Олійник, які теж активно підключилися до проекту відновлення Палацу в Бобровиці. І їхня колега Оксана, і представники влади громади передусім вдячні Олександру Павловичу, який найбільше доклав зусиль, щоб бобровицький проект побачили не лише в Україні, а й у Європі. Тож нашій славній землячці тепер легше буде довести його реалізацію при грантовій допомозі. Але й жителям Бобровиці не можна стояти осторонь відродження історичної пам’ятки, яка потім принесе і користь, і славу невеличкому містечку Бобровиця. В цьому переконані й столичні гості.

Вони були у захваті й від того, що давня споруда вціліла від варварських руйнувань, збереглися й унікальні витвори будівельного мистецтва. Майбутнім екскурсантам буде на що подивитися.

Президент і віце-президент Національної Спілки архітекторів України

Про це говорили на відкритті художньої виставки авторка заходу, її столичні колеги, представники міськради. Зокрема президент Національної спілки архітекторів Олександр Чижевський підкреслив, що ідея відтворення палацу цінна передусім тим, що в колективі громади вже зроблені перші культурні дії, і він особисто їх побачив. Це вагомий внесок і в отримання європейського гранту. Але над цим має ще попрацювати ініціаторка ідеї, і спілка архітекторів їй допомагатиме.

Втім, кожна перспективна ідея потребує широкого висвітлення, детального роз’яснення, грамотного й правдивого обґрунтування. Цьому сприяла й перша в Бобровиці виставка унікальних картин художниці-архітекторки. Нею зацікавилися столичні журналісти й фахівці, приїхала на виставку й художниця з Калинівки, що біля Броварів, Олена Райда. У розмові з колегою та представниками громади заявила, що в неї виникла ідея організувати в Палаці й виставку своїх картин.

Столичним гостям та іншим присутнім на виставці талановитої землячки сподобалося й музичне оформлення культурного заходу, яке продемонстрували учасники художньої самодіяльності Бобровиці. Їхні виступи високо оцінили президент і віце-президент спілки архітекторів України.

Григорій Войток


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/