Суббота, 28 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
Локальні медіа на конфлікт «двовладдя» в Чернігові реагують по-різному

Локальні медіа на конфлікт «двовладдя» в Чернігові реагують по-різному


Низка чернігівських медіа та пабліків в соціальних мережах вже понад півтора роки втягнута у протистояння між Чернігівською міською радою та міською військовою адміністрацією. Це відображається на матеріалах видань, які присвячені висвітленню позицій сторін. Хто на чиєму боці, — спробуємо розібратися.

Витоки конфлікту  

Міську військову адміністрацію в Чернігові створили півтора роки тому, у лютому 2023 року. Це сталося після відсторонення з посади міського голови Владислава Атрошенка за адміністративне правопорушення на підставі рішення Львівського апеляційного суду.  З того часу міськраду очолює її секретар Олександр Ломако. Начальником військової адміністрації за поданням очільника Чернігівської ОВА В’ячеслава Чауса  призначено полковника запасу ЗСУ, командувача обороною Чернігова у 2022 році Дмитра Брижинського. 

Відтоді структури працюють паралельно. Взаємодія їх керівників супроводжувалася судовими позовами та публічними звинуваченнями опонента у корупції, тиску, бездіяльності і блокуванні рішень. Гучні та часто агресивні заяви сторін із нібито дискредитуючими фактами з'являються у соцмережах, звідки їх “підхоплюють” окремі медіа. 

Сили інформаційного протистояння  

У медійному протистоянні на боці міської влади виступають, зокрема,  телеканал “Дитинець” (який пов'язують з колишнім міським головою Чернігова Владиславом Атрошенком),  комунальне телебачення “Новий Чернігів” (що фінансується з міського бюджету), паблік “Чернігівський кисіль”. Також до інформаційного протистояння залучена і офіційна структура — пресслужба Чернігівської міської ради, яка активно передруковує звинувачувальні дописи з телеграм-сторінки Олександра Ломако на офіційному сайті ради та офіційній сторінці ради у фейсбуці. 

Натомість лояльних до  військової адміністрації медійних ресурсів значно менше: сайт “Час Чернігівський”  та окремі пабліки в соціальних мережах.  

Найбільшої гостроти владне протистояння набуло в Чернігові на початку травня 2024 року, що переросло у бойкот приватних перевізників міста, коли рух транспорту в Чернігові на день був повністю паралізований. Прихильні до різних сторін конфлікту медіа відповідно транслювали односторонню позицію представників влади.  

Телеканали “Дитинець” та “Новий Чернігів” подали позицію в.о. міського голови Олександра Ломако, який заявив, що Брижинський не підписує платіжні доручення по оплаті часткової компенсації за здійснені в березні громадські перевезення,  оскільки хоче вирішити земельні питання на користь свого радника — чернігівського забудовника Максима Черненка.  

Так, у  сюжеті телеканалу “Новий Чернігів” на цю тему наводяться цитати самого Олександра Ломако, представників різних управлінь міської ради та жителів міста.  Натомість коментар  Дмитра Брижинського, який би хоч якось балансував матеріал, — відсутній.

Скрін з сайту телеканалу  “Новий Чернігів” з сюжетом про транспортну кризу в місті

Аналогічно подає новину і телеканал “Дитинець”, який вже в підводці до сюжету на своїй фейсбук-сторінці припускає, що “громадський транспорт став заручником земельних питань радника начальника МВА”.

Скрін з фейсбук — сторінки телеканалу “Дитинець” з сюжетом про транспортну кризу в місті

 Натомість сайт “Час Чернігівський” у своєму матеріалі “У Чернігові скандал: міська рада вимагає плюс 3 млн для приватних перевізників за рахунок бюджету. У МВА кажуть: плату за проїзд і так підняли” показує позицію начальника військової адміністрації Дмитра Брижинського та намагається спростувати аргументи міської ради.  

Публічна позиція Брижинского щодо блокування компенсаційних виплат перевізникам була в тому, що в бюджеті на 2024 рік передбачена, щомісячна компенсація перевізникам в сумі 6 млн грн, а перевізники разом з секретарем ради зажадали підвищити її до 9 млн.

“Ультимативні вимоги секретаря міської ради та депутата міської ради від партії “Рідний дім” пана Коваленка збільшити компенсацію з 6 до 9 млн гривень протизаконні”, -  заявляв Брижинський.  

Скрін з сайту “Час Чернігівський” з матеріалом про транспортну кризу в місті

Врешті публічне протистояння  між Ломако і Брижинським щодо громадського транспорту завершилось виходом перевізників на маршрути після  негласних переговорів. На яких умовах сторонам вдалося домовитися, обидва коментувати відмовилися.  

Рівень “політичної  дискусії” в Чернігові  

Окремо варто звернути увагу на рівень публічної дискусії двох очільників міста, який виливається в соціальні мережі, а подекуди перекочовує і в медіа. 

На своїх сторінках в соціальних мережах  Ломако і Брижинський не добирають слів для звинувачення опонента. Нижче — лише невелика добірка висловлювань посадовців на адресу одне одного (пунктуація і орфографія збережені): 

“Вчергове Сашку  не вдалось за гроші “порєшать” — часи змінюються продовжуємо боротись з чернігівською мафією”; 

“Напевно Саша Ломако вичікує слушний момент щоб надати можливість підконтрольним мільйонерам розкрасти бюджет у мешканців міста”; 

“Виявилося, що слово Брижинського нічого не значить. На наших очах, слово офіцера ЗСУ перетворилося на звичайне дрібнесеньке “слово пацана”, як кажуть за поребріком”; 

“Маю вимогу до військової адміністрації. Припиніть намагатися вирішити свої шкурняки, пов‘язані з вирішенням земельних питань своїх радників, помічників, кураторів і так далі”.  

Економічний тиск на медійний ресурс опонента  

Інформаційна війна вийшла на новий виток протистояння, коли на початку червня 2024 року начальник міської військової адміністрації Дмитро Брижинський підписав розпорядження, яким одноосібно скоротив фінансування комунального підприємства “Телерадіоагентство “Новий Чернігів”. Свої дії він пояснив використанням комунального телебачення міською радою для власного піару та необхідністю переспрямувати кошти на потреби Збройних сил України. 

У відповідь телеканал “Новий Чернігів” розцінив такі кроки Брижинського як тиск та спробу закриття неугодного медіа. 

Розцінюємо такі дії, яким не надано жодного пояснення, як спроби тиску на канал та його роботу з подальшим можливим його закриттям. Це тривожний сигнал для нас, як журналістів, так і всієї громади міста, коли у прифронтовому Чернігові робляться спроби штучно “згорнути” діяльність міського телеканалу”, – йдеться в заяві.  

Незалежні медіа Чернігова намагаються пояснити жителям, “що відбувається” 

Одне з небагатьох місцевих медіа, яке намагається об'єктивно розібратися в ситуації з двовладдям у Чернігові, є Суспільне, яке подає позиції обох сторін та шукає першопричини конфліктних ситуацій.  

Так, у середині червня вперше за останні півтора роки у колі експертів відбулось публічне обговорення на тему “двовладдя” у Чернігові в рамках суспільно-політичного токшоу “Що відбувається?”. Цей проєкт втілюється Суспільне Чернігів разом з регіональним хабом Інституту масової інформації Медіабаза Чернігів.  

Участь в дискусії взяли троє місцевих експертів, які в прямому ефірі аналізували  першопричини міжвладного конфлікту та загрози, які він несе для громади Чернігова.  

За словами ведучого програми Андрія Тітка, від початку етер задумувався як дебати обох сторін. Однак, ані в.о. міського голови Олександр Ломако, ані начальник МВА Дмитро Брижинський  участі в етері “Що відбувається?” не взяли. Перший пояснив свою відсутність відрядженням до Берліну,  Дмитро Брижинський на запрошення журналістів Суспільного відповів “категоричним ні”.  

Міжнародне відлуння чернігівського протистояння  

Одне з найвпливовіших і популярних видань США The New York Times нещодавно опублікувало статтю щодо погіршення ситуації зі свободою слова в Україні, зростаючий тиск та політичне втручання у роботу ЗМІ. Мова йшла і про “темники” від Укрінформу.  

У статті, зокрема, для ілюстрації наводиться випадок,  що є ще одним  проявом протистояння в Чернігові  

“Один із нещодавніх прикладів того, що журналісти вважають втручанням, зазначає The New York Times, стався в Чернігівській області, де обрана міська рада вступила в суперечку щодо муніципальних витрат з губернатором, призначеним паном Зеленським. Керівництво державного інформаційного агентства заявило, що цитування одного члена ради, який виконував обов'язки мера (мова йде Олександра Ломако, — авт.)  щодо бюджету було б «небажаним». 

Відтак в Чернігові склалася  ситуація, коли замість того, щоб об'єктивно розібратися в причинах конфлікту, з’ясувати об’єктивну інформацію, окремі медіа виступають рупорами сторін, посилюючи розкол серед жителів прикордонного міста, формують негативний імідж в очах міжнародних донорів, організацій та партнерів.  

Павло Пущенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Чернігівській області 

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews. 


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/