Суббота, 28 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
Півмільйона гривень зекономив громаді ніжинський підприємець

Півмільйона гривень зекономив громаді ніжинський підприємець


Ніжинський підприємець Татул Оганян зекономив Бобровицькій громаді півмільйона гривень на ремонт дороги в центрі міста.

Для виконання цієї роботи міськрада розробила відповідний проект і оголосила тендер для дорожньо-будівельних колективів. Виявили бажання взяти участь у цьому тендері дев’ять організацій. Найкращі умови для міськради запропонував колектив на чолі з Татулом Оганяном – зменшив вартість за виконану роботу на 500 тисяч гривень від заявленої замовником суми.

Татул Оганян організовує підготовку до асфальтування

Що стоїть за такою щедрістю? Відповідь сформувалася при спілкуванні з керівником приватного підприємства. Батьки його приїхали в 1983 році й оселилися в селі Борзнянського району (тепер Ніжинського), працювали в колгоспі. Татулу тоді було два роки. Там він закінчив і чотири класи сільської школи. В 1989 році родина Оганян переїхала до Ніжина, де майбутній дорожній будівельник закінчив середню школу і вступив на навчання до Чернігівського інституту економіки й управління. Перший трудовий досвід одержав на посаді завгоспа у притулку для неповнолітніх дітей, заодно глибоко усвідомив, що чужих дітей не буває.

Дружня бригада працює на совість

Проте одного усвідомлення замало, щоб реально допомагати безбатченкам, тож у 2005 році створив своє приватне підприємство з дорожнього будівництва. Бо відчув у собі пробудження та розвиток батькової жилки. І не лише в любові до серйозно обраної професії, а й у ставленні до колективу працівників і замовників на їхню роботу.

– У приватному підприємництві існують такі арифметичні поняття умовного рівня, як знання з множення і ділення, – розмірковував Татул. – У мене ж свої поняття цих арифметичних дій: таблицю множення згадую при одержанні прибутків для колективів, а таблиця ділення для мене свята, коли ділю зі своїми працівниками одержані прибутки. Стосовно знання таблиці ділення, коли давати комусь «відкат» чи «узаконений» хабар, – такої арифметики для мене не існує. Тому й тендери на будівельні проекти виграю, бо не закладаю у вартість проекту корупційні суми. Та і взагалі працювати більше люблю з приватними замовниками, де відсутні бюджетні кошти й бюрократія.

Бригадир Юрій Овдієнко в роботі

Пліч-о-пліч, рука в руку працює з Татулом Юрій Овдієнко. Фактично він бригадир, але не командує трудівниками, а й сам виконує найвідповідальнішу роботу, а ще – оператор на асфальтному заводі.

– Старенький він у нас, – розповів Юрій. – Але асфальтову суміш варить якісну, бо своїми руками лагодимо всі вузли. Стосовно ж наших стосунків у трудовому колективі – з нашим керівником і власником підприємства передусім ми просто друзі, а вже потім ота субординація, яка в нас, можна сказати, не в моді, ми її не відчуваємо. У нас є робота, і ми її виконуємо відповідально.

Підприємець Татул Оганян є прикладом для свого колективу ще в одному, чи не найголовнішому для справжнього чоловіка. На початку війни він вступив у територіальну оборону, захищав Ніжин і одержав тяжке поранення від ворожої міни, були пошкоджені обидві ноги. Але не впав у відчай, не став плакатися на «нещасну долю». Навпаки, і в такому стані продовжив розвивати підприємство, організував волонтерство для Збройних сил України і потерпілих від війни цивільних співвітчизників.

Довго стояти на покалічених ногах йому важко, але в ході підготовки й асфальтування дороги в районі Ощадбанку керівник підприємства був присутній увесь час. Ні, не в ролі якогось наглядача, а брав участь у самому процесі, навіть обід працівникам так організував, що усі пообідали, але без стандартної перерви на обід з «перекуром», бо саме привезли з Ніжина три машини гарячого асфальту. Закладання суміші асфальтоукладчиком відбувалося також за участю керівника.

Суцільних вибоїн ніби й не було

Пізніше зізнався, що в Бобровиці його колектив працює вперше, тож і відгук повинні залишити належний. І це йому вдалося – машини проїжджають цю ділянку, не відчуваючи жодної «погрішності». Бобровицька ж міськрада використає зекономлені 500 тисяч гривень на інший благоустрій у місті. Передусім зроблять тротуарну доріжку біля школи в районі колишнього цукрозаводу. Неподалік покладуть ще один тротуар. Асфальтова доріжка з’явиться й на подвір’ї інваліда війни, який пересувається на спеціальній колясці.

Як видно, велика сила у людського добра, що чіпляється одне за одним.

Григорій Войток

На першому фото: На «мостику» асфальтоукладника оператор і керівник підприємства


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/