Пятница, 27 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
9-й пакет економічних та індивідуальних санкцій для росії ухвалив ЄС

9-й пакет економічних та індивідуальних санкцій для росії ухвалив ЄС


Загарбницька війна Росії проти України: ЄС ухвалив 9-й пакет економічних та індивідуальних санкцій.

У відповідь на триваючу агресивну війну Росії проти України та серйозність нинішньої ескалації проти цивільного населення та цивільної інфраструктури Рада ухвалила сьогодні дев’ятий пакет нових заходів, спрямованих на посилення тиску на Росію та її уряд.

Після їжі та голоду Путін тепер стає зброєю взимку, свідомо позбавляючи мільйони українців води, електроенергії та опалення. Європейський Союз реагує на цю останню ескалацію та військовий злочин нашим 9  пакетом жорстких санкцій. Ми продовжуватимемо націлюватися на економіку і проти тих, хто відіграє важливу роль у цій жорстокій війні, — Жозеп Боррель, Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки.

Узгоджений пакет включає низку заходів, спрямованих на серйозний удар по російській економіці та можливості продовження її агресії.

Експортний контроль та обмеження

Сьогоднішнє рішення запроваджує нові заходи експортного контролю та обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення , а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки шляхом значного розширення списку суб’єктів, пов’язаних з російським військово-промисловим комплексом, додатковими 168 суб’єктів , на які спрямовані галузеві заходи. Це забезпечить вільну торгівлю основними хімікатами, нервово-паралітичними речовинами, приладами нічного бачення та радіонавігації, електронікою та компонентами ІТ, які можуть бути використані російською військовою машиною. Щоб уникнути обходу, до списку також включено деякі підконтрольні Росії організації, розташовані в незаконно анексованому Криму чи Севастополі.

Крім того, ЄС розширить заборону на експорт товарів і технологій, пов’язаних з авіацією та космонавтикою, щоб включити авіаційні двигуни та їх частини . Ця заборона стосуватиметься як пілотованих, так і безпілотних літальних апаратів, тобто відтепер діятиме заборона на прямий експорт двигунів для безпілотників до Росії та будь-якої третьої країни, яка може постачати безпілотники до Росії.

Жоден із заходів, вжитих у зв’язку з діями Росії, що дестабілізують ситуацію в Україні, жодним чином не спрямований на торгівлю сільськогосподарською та харчовою продукцією, зокрема пшеницею та добривами, між третіми країнами та Росією. Однак, з огляду на рішучу позицію Союзу щодо уникнення та боротьби з відсутністю продовольчої безпеки в усьому світі, а також для того, щоб уникнути перебоїв у платіжних каналах за сільськогосподарську продукцію, було вирішено запровадити новий відступ, що дозволяє розморозити активи та зробити кошти та економічні ресурси, доступні певним особам, які займали значну роль у міжнародній торгівлі сільськогосподарськими та харчовими продуктами, включаючи пшеницю та добрива, до їх включення до списку.

Банківський сектор

ЄС заморозить активи ще двох російських банків і додасть Російський банк розвитку регіонів до списку російських державних або контрольованих організацій, на які поширюється повна заборона на операції.

Мовлення

З метою протидії системній міжнародній кампанії Російської Федерації з дезінформації та маніпулювання інформацією, спрямованої на дестабілізацію сусідніх країн, ЄС та його держав-членів, Рада ініціювала процес призупинення дії ліцензій на мовлення чотирьох додаткових ЗМІ: НТВ/НТВ «Мир», Росія 1 , РЕН ТВ і Перший канал. Ці засоби масової інформації перебувають під постійним прямим чи опосередкованим контролем керівництва Російської Федерації та використовувалися останньою для безперервної та узгодженої дезінформації та пропаганди війни, які легітимізують агресію Росії та підривають підтримку України. Відповідно до Хартії основних прав, ці заходи не перешкоджатимуть цим ЗМІ та їхнім співробітникам здійснювати діяльність у ЄС, окрім телемовлення, наприклад дослідження та інтерв’ю.

Консультаційні послуги

Сьогоднішніми рішеннями вводиться заборона на надання Російській Федерації послуг з реклами ЄС, маркетингових досліджень і опитування громадської думки, а також послуг з випробувань і технічного огляду продукції.

Енергетичний і гірничодобувний сектори

ЄС розширить заборону, спрямовану на нові інвестиції в російський енергетичний сектор, додатково заборонивши нові інвестиції в російський гірничодобувний сектор , за винятком діяльності з видобутку корисних копалин і кар’єрів, пов’язаних із певною критичною сировиною.

Інші

З сьогоднішнього дня громадянам ЄС буде заборонено обіймати будь-які посади в керівних органах усіх російських державних або контрольованих юридичних осіб, організацій або органів, розташованих у Росії.

Індивідуальні списки

Окрім економічних санкцій, Рада вирішила прийняти комплексний пакет індивідуальних заходів як за кількістю, так і за змістом із переліком дуже значної кількості додаткових фізичних та юридичних осіб .

Перед обличчям агресивної війни Росії ЄС рішуче підтримує Україну та її народ і непохитно підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Відповідні правові акти незабаром будуть опубліковані в Офіційному журналі ЄС .


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/