Среда, 25 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно
Несвяткові ювілеї: 30 років тому вийшла газета «Сіверщина»

Несвяткові ювілеї: 30 років тому вийшла газета «Сіверщина»


7 грудня 1992 року народилася, була зарєстрована, а в цьому ж місяці вийшов її перший номер, знаменита Чернігівська обласна газета «Сіверщина».

У другій половині 1990-х – першій половині 2000-х це була найпотужніша і наймасовіша демократична, незалежна газета області і одна з таких в Україні. Щодо другого визначення, то точніше буде сказати, що незалежними в юридичному сенсі є газети, які видає сама редакція. Ця ж вийшла як видання двох організацій. Але при тодішньому домінуванні державної преси, тобто видань влади, все, що не було такими виданнями, називалося незалежним.
Газета була створена, зареєстрована двома обласними організаціями: Всеукраїнського Товариства «Просвіта» і Народного Руху України.
Передісторія така. У 1990 і 1991 роках, тобто на фініші Перебудови і, як виявилося, і Радянського Союзу, обласні Рух і «Просвіта» провели агітаційно-просвітницькі походи «Дзвін-90» і «Козацькими шляхами».
Перший, дводенний, – центральними районами області, другий, тижневий, – північними. Обидва з фінішем у Батурині, славній Гетьманській столиці України, він тоді тільки відроджувався для нас із замовчуваної до цього історії. Відроджувався патріотами, насамперед згаданими організаціями.
Другий похід завершився великим Козацьким святом всеукраїнського масштабу, і відтоді понад 20 років такі свята, обласні, всеукраїнські, інколи й міжнародні, стали у Батурині традиційними.
В обох походах відчувалася гостра нестача агітаційних матеріалів: були якісь листівки, що йшли нарозхват у селах і містах, але не було друкованих періодичних видань.
І ось в Русі і «Просвіті» області й зародилася ідея таких видань. Природно, ініціаторами стали журналісти. А якщо конкретно, то автор цих рядків і голова обласної «Просвіти» Василь Чепурний. Обидва працювали журналістами, я в Куликівській районній газеті «Поліська правда», Чепурний в обласній газеті «Комсомольський гарт» (нині «Гарт). Ідею повністю підтримав голова обласного Руху Володимир Ступак.
Звісно, всі ми, в тому числі і названі журналісти, працювали над газетою, як нині говориться, як волонтери, мусили суміщати це зі своєю постійною роботою.

Детальніше про історію газети «Сіверщина» дізнавайтеся тут: 30 років тому вийшла газета «Сіверщина»


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/