Вторник, 30 апреля 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

Чернігівський протоієрей розповідає про Різдвяний піст


01Про Різдвяний піст, який розпочався кілька днів тому, розповідає секретар Чернігівської єпархії УПЦ Київського патріархату протоієрей Роман КІНИК.

Великому свята Різдва Христового (7 січня) передує багатоденний Різдвяний піст, що триває сорок днів. Цей зимовий, завершальний рік піст починається 28 листопада і триває до 6 січня включно. За словами святителя Лева Великого, цей піст є жертвою Богові за зібрані плоди. Різдвяний піст служить підготовкою віруючих до зустрічі великого свята, «щоб з очищеною покаянням душею зустріти Різдво Господа».

Піст бере початок з 4 століття. Спочатку він тривав у одних християн сім днів, в інших — трохи більше. А з 1166 християни стали постити перед Різдвом сорок днів. У Церковному Уставі називається так само, як і Великий піст, – Чотиридесятницею, тому що триває 40 днів.

Заговини на Різдвяний піст відбуваються 27 листопада, в день пам'яті св. апостола Филипа (звідси й друга назва — Пилипів піст).

Різдвяний піст дещо легший від Великого, оскільки часто дозволяється вживати рослинну олію і рибу. Церковним Уставом у дні Різдвяного посту можна вживати рослинну їжу без олії в понеділок, середу та п'ятницю. У суботу та неділю до 2 січня дозволяється риба. Крім того, рибні страви дозволяються в свята: Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня) і на день свт. Миколи Чудотворця (19 грудня). З 2 січня по всі дні, крім суботи та неділі, — їжа без олії. Риба також заборонена.

У надвечір'я Різдва Христового, Святий Вечір — 6 січня — взагалі виключається будь-яка їжа до закінчення богослужіння. Тому в народі існує традиція не їсти до «першої зірки» на пам'ять про Вифлеємську зірку, поява якої сповістила світ про народження Спасителя.

Филипів день — заговини, підготовка до посту. У цей день у кожній сім'ї готували смачні страви та накривали великий стіл.


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/