Среда, 25 сентября 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

Як дізнатися все про свого депутата, намагалися з`ясувати у Чернігові


8 листопада у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся інформаційний форум «Інструменти парламентського моніторингу: як дізнатися все про свого депутата». В ході заходу Наталія Висіканець, громадський консультант громадянської мережі «ОПОРА» в Чернігівській області, повідомила, що ОПОРА протягом періоду лютий-жовтень проводила парламентський моніторинг. Предметом дослідження якого стала діяльність 105 депутатів-мажоритарників Верховної ради України.

«Проект моніторингу діяльності депутатів не мав на меті ставити оцінки особистості. Ми констатуємо факти: те, що ми можемо знайти у вільному доступі, а також інформацію від помічників народних обранців, діяльність у парламенті і власне законотворчу роботу», — зазначила Наталія Висіканець.

monitor-2Експерт презентувала можливості, сервіси та цікавинки порталу для аналізу голосувань народних депутатів та фракцій «Вони голосують для тебе», а також ознайомила із роботою сайту ОПОРИ «РАДА». Цей ресурс є унікальним тому, що з допомогою його сервісів можна виконувати пошуки по стенограмам парламенту і комітетів. Також можна дізнатися чи дисципліновано депутат відвідував засідання ВРУ, комітетів і як він голосує, цікавим є сегмент «Улюблені слова депутата під час виступів», біографія депутата на момент обрання, інформація про помічників.

monitor-3Портал «Вони голосують для тебе» дає інформацію для аналізу та дослідження як насправді відбувається робота депутата у парламенті. На скільки ті речі, які декларує народний обранець, співпадають з тим, як поводить себе під час голосувань, коли голосує «за» або «проти», коли не підтримує позицію фракції і т.д. Тобто тут є повна картина волевиявлення нардепів. Крім того, можна дізнатися про друзів депутата, але лише по голосуванню.

monitor-4Законотворча робота депутата також оперативно відображається у його профайлі на сайті «Вони голосують для тебе». Тут можна подивитися які запити, звернення та законопроекти надавалися та пропонувалися парламентарем. Тематика запитів, їх кількість та результативність – все це фіксується на сайті. Щодо законопроектів, то відслідковуються не лише кількісні показники, а і якісні. Які проекти стали законами, які пройшли перше читання, які мають шанс на успіх. Вибагливий виборець тут також зможе знайти також контакти приймальні народного депутата, його передвиборну програму та декларації.

monitor-5«Можливо портал РАДА – не є продуктом для широкого загалу виборців. Не всі хочуть голосувати свідомо, не бажають аналізувати діяльність народних обранців, тим самим скидаючи з себе відповідальність під час прийняття рішень. Але насправді я впевнена ситуація буде змінена в кращу сторону, адже чернігівська область має більше покриття інтернетом, набагато більше ніж було кілька років тому і доступ до такого продукту буде ширшим і я переконана зиск від того буде», — зазначила Наталія Висіканець.

За її словами за результатами парламентського моніторингу лідером серед мажоритарників Чернігівської області є Олександр Кодола. «Але за спостереження за іншими депутатами можу сказати: вони не пасуть задніх. Діяльність доволі активна, вона не завжди висвітлюється, про неї ми не завжди отримуємо інформацію. Робота насправді ведеться. І її динаміка в чернігівському регіоні позитивна: залучення інвестиційних коштів, лобіювання інтересів виборців області, законодавчі ініціативи. На мою думку ситуація не ідеальна, але вона стабільно хороша», — акцентувала увагу присутніх експерт.

monitor-8Проект парламентського моніторингу у минулому році здійснювався у 12 областях, цього року вже досліджується діяльність депутатів у всіх регіонах. Головна мета проекту не взяти мікроскоп і шукати негатив у роботі парламентів, а шукати точки дотику та можливості для співпраці. «Моніторинг парламенту – це інструмент співпраці, це можливість говорити на рівних. Адже можливо депутат в чомусь не дотягує у своїй діяльності через те, що він не знає про це, не має зворотнього зв’язку з виборцями та інформації», — наголосила громадський консультант Громадянської мережі «ОПОРА».

monitorПід час заходу були презентовані буклети «Ви і народний депутат» — інформаційний матеріал, де виборці можуть знайти як звернутися до народного депутата, ознайомитися із обов’язками та функціями обранця, «Анатомія ради» — це мапа інформаційних порталів «Вони голосують для тебе» та «РАДА»; «Принципи роботи політичних партій» — це прості поради, яким чином виборцю дізнатися чи дійсно партія, на яку він робить ставку, буде працювати саме для задоволення потреб суспільства, а не для наживи купки осіб.

За інформацією прес-центру «Чернігівський вибір»


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/