Вторник, 30 апреля 2024   Підпишіться на отримання новин  RSS  Лист редактору
Популярно

У Чернігові визначили для депутатів місцевих рад особливу етику


Днями представники громадськості та влади в Чернігові  обговорили та внесли свої правки в проекти Етичного  Кодексу  та Положення про етичну комісію для місцевих рад на круглому столі “Етичний Кодекс: виклик для сучасного депутата”.  Серед присутніх на заході представники громадських організацій міста Чернігова, голова Деснянської в місті ради Володимир Грецький,  депутати місцевих рад від кількох  політичних сил   та журналісти. 

13940059_1204086036309931_787839186_o«Головне завдання на даному етапі нашої роботи – зібрати всі пропозиції та зауваження від представників  громадськості щодо тексту документів. А після опрацювання всіх громадських рекомендацій – представити ці проекти рішень депутатам Чернігівської міської та обласної рад.» — відзначив під час засідання круглого столу координатор кампанії  з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування в Чернігівській області Сергій Страченко.

Документи,  які пропонуються до розгляду мають врегулювати не лише сферу виключно етичної поведінки місцевих депутатів та посадовців, але і сприяти зменшенню корупційних ризиків в стінах рад, підкреслив співкоординатор кампанії в Чернігівській області Павло Пущенко.

13923855_1128779190528255_1879590114655152229_oПід час засідання круглого столу пролунали конкретні пропозиції та зауваження щодо текстів документів. Зокрема, присутні наголосили на необхідності збільшення до 50 % представників громадськості у створюваному спеціальному органі при місцеві раді – Етичній комісії, яка і має розглядати всі випадки порушення місцевими обранцями етичних норм поведінки.  Також на думку учасників круглого столу необхідно чітко визначити механізм делегування представників  громадськості до цієї Етичної комісії та створити всі умови для її незалежного та ефективного функціонування.

Кампанія з  імплементації етичних кодексів та створення етичних комісій органами місцевого самоврядування втілюється Інститутом “Республіка” та Центром “Ейдос” у співпраці з Національним демократичним інститутом міжнародних відносин за фінансової підтримки Уряду Канади.  Контактні особи:  Координатори кампанії у місті Чернігів  Старченко Сергій 093-914-14-67;  Пущенко Павло 063-478-55-62.

Координатори проекту на Чернігівщині  закликали всіх бажаючих надсилати свої пропозиції та зауваження щодо текстів документів протягом тижня на електрону адресу  cpsa.chernigiv@gmail.com

З текстами  проектів Етичного  Кодексу  та Положення про етичну комісію для місцевих рад можна ознайомитися за посиланням:  http://www.ex.ua/103249498

політика

Відзначимо, що тексти розглянутих документів були розроблені експертами відповідно до ЗУ “Про місцеве самоврядування”, ЗУ “Про статус депутатів місцевих рад”, ЗУ “Про запобігання корупції”, а також  методичних рекомендацій НАЗК. Фінальний варіант Етичного Кодексу та Положення про етичну комісію розроблятиметься з урахуванням пропозицій від громадськості та депутатів.

Сергій СТАРЧЕНКО


Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

© 2024 Біла хата
Наші матеріали розміщувати в інших виданнях дозволяється лише при умові зазначення гіперпосилання публікації на сайті http://bilahata.net/